Nejprodávanější produkty

Carmel Winery

Dnes druhé největší vinařství v Izraeli založil baron Edmond James de Rothschild v roce 1882. Podnik je výsledkem jeho podpory přistěhovalcům z východní a jihovýchodní Evropy, kteří se začali ve druhé polovině 19. století usazovat v tehdejší osmanské Palestině. První vinice se sazenicemi francouzských odrůd byly vysázeny v okolí právě založeného města Rishon Le Zion jižně od Jaffy, dnešního Tel Avivu-Jaffy. Záhy začaly v Rishon Le Zion vznikat rozsáhlé vinné sklepy (dokončeny 1890). V roce 1882 bylo stovkou průkopníků z Rumunska a opět s podporou barona Rothschilda založeno také město Zichron Jaacov jižně od Haify v pohoří Carmel. V roce 1885 vzniklo vinařství i tam (dokončeno 1892).

O deset let později, v roce 1895, byla za účelem vývozu produkce vinařství z Rishon Le Zion a Zichron Jaacov do světa založena společnost Carmel Wine Co. Exportovala především do Polska, Rakousko-Uherska, Velké Británie a Spojených států. V roce 1902 začala společnost Carmel Mizrachi distribuovat svoje produkty po Osmanské říši. V roce 1906 bylo spojeno vedení vinařství v Rishon Le Zion a v Zichron Jaacov a ve spolupráci s vinohradníky vznikla společnost "Societé Cooperative Vigneronne des Grandes Caves, Rishon leZion and Zichron Jacob Ltd.". Začátek 20. století byl pro společnost úspěšný, pobočky jejího distributora Carmel Wine Co. se otevíraly v mnoha městech Blízkého východu i Evropy.

Období po skončení I. světové války přineslo obrat k horšímu. S bolševickou revolucí ztratil podnik tradiční trhy v Rusku, ve Spojených státech dopadla na prodeje prohibice a na Blízkém východě se začal ve větší míře projevovat arabský nacionalismus. Ústup z trhů neublížil jen ekonomice vlastního vinařství, projevil se i ve vinohradech, které byly zčásti zrušeny a nahrazeny výsadbami citrusů. Obrat nastal v období II. světové války s přílivem nových osadníků a zvýšením spotřeby vína přímo v mandátní Palestině. Po válce a obnově izraelské státnosti se Carmel věnoval především výrobě sladkých vín pro bohoslužby. V roce 1957 Rothschildové předali podnik pěstitelům a zaměstnancům.

V 60. a 70. letech 20. století začal podnik reagovat na mezinárodní trendy. V roce 1971 představil na americkém trhu první odrůdová vína cabernet sauvignon a sauvignon blanc. V 80. letech 20. století nabral rozvoj izraelského vinařství na obrátkách. Došlo ke změnám v technologiích, ve skladbě vinohradů, nastupovat začaly generace mladých a v zahraničí školených vinařů. Tradiční vinařství procházela rekonstrukcí, vznikaly také nové podniky. Carmel nezůstával pozadu a v některých parametrech byl lídrem probíhající modernizace. Patřilo to konečně k tradici, v minulosti byl Carmel prvním podnikem v osmanské a mandátní Palestině, který byl elektrifikovaný, měl zavedený telefon a využíval nákladní automobily.

Budova vinařství Carmel v Zichron Jaacov je nejstarší dosud fungující industriální budovou v Izraeli, společnost ale rozhodně nepůsobí starosvětsky. Světové trendy sleduje i po přelomu milénia. Byla také první, která vysadila vinohrady v poušti Negev. Krom hroznů z Negevu využívá pro svá vína i produkci ze zbývajících vinařských oblastí země. Z Galileje včetně Golanských výšin, Samaří, regionu Samson a Judských kopců. Vinařství Carmel není jen výrobním závodem, obchodní společností. Je něčím víc, je nedílnou součástí historie sionistického hnutí i Izraele samotného. Zajímavostí je, že v jeho provozech v minulosti pracovali budoucí premiéři David ben Gurion a jeho nástupce Levi Eshkol.