Vstupujete ná stránku s omezeným přístupem.

Již Vám bylo 18 let?


Ano       Ne
Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Yatir Winery

Jatir se nachází na jižním konci Judských hor. Horské pásmo zde přechází v poušť Negev. I když to tak dnes na první pohled nevypadá, region má za sebou bohatou historii výroby vína. V terénu jsou zde stále nalézány vinné lisy, jejichž stáří je datováno 2 500 let nazpátek do období vlády judských králů. Velké centrum židovského osídlení se tu nacházelo také mezi obdobím zničení druhého Chrámu a nástupem islámu. Živobytí zdejších zemědělců bylo založeno na zpracování hroznů a oliv, oblast byla vinařstvím proslavená. Víno se odtud vyváželo do Egypta, Říma i do celého starého Izraele.

Po vzniku moderního Izraele se na Jatir soustředila pozornost prvního ministerského předsedy Davida Ben Guriona v souvislosti s jeho vizí ozeleněné a kvetoucí pouště. Od roku 1964 tu začal být vysazován les, který dnes patří se svými 4 000 ha k největším lesním komplexům ve Státě Izrael. Židovský národní fond, správce lesů a vodstva v Izraeli, zvolil jako hlavní dřevinu borovici halabskou, v Izraeli nazývanou jeruzalémská borovice. Po kritice, že taková monokultura neodolá požárům, přibyly v lese také různé poloopadavé druhy dubů, pistácie, rohovníky a olivovníky. Zbyl tu také prostor pro vinohrady a sady s ovocnými dřevinami.

Moderní vinařství bylo v Jatiru založeno v roce 2000 jako společný podnik slavného vinařství Carmel a místních vinohradníků. Stojí nedaleko cesty, která spojuje města Arad a Berševa, na dohled od zbytků významné pevnosti Tel Arad a pár minut cesty od Jatirského lesa. V současnosti produkuje 150 tisíc lahví ročně. Vlajková loď vinařství, červené cuvée Yatir Forest /2003/, bylo vůbec prvním izraelským vínem, které obdrželo od slavného hodnotitele Roberta Parkera 93 bodů ze stobodové stupnice. Zdejší naprosto unikátní terroir pomezí hor a pouště se ve vínech naplno odráží a pro spotřebitele je nemalou výzvou.

Vinice jsou v Jatiru vysázeny v různých nadmořských výškách až do 900 metrů. Vinohrady mají různý sklon, určení i půdní složení. Specifický charakter vína z každé vinice dává vinaři velký prostor k tvůrčí práci. Ploch s révou má vinařství přes 70. Daří se tu především modrým odrůdám, ale také bílé odrůdě viognier. Vinice s odrůdou sauvignon blanc má pak vinařství v Negevské poušti. Klíčovou roli hraje v Jartiru také klima. Rána jsou zde svěží, dny horké a suché, noci chladné a to i na vrcholu léta. V zimě občas zapadá vinice sněhová pokrývka. 

Víno z Jatiru by dnes nebylo takovým pojmem bez lidí, kteří stojí za jeho produkcí. Vinařství má štěstí, že se v něm sešel opravdu mimořádný tým spolupracovníků. Hlavním vinařem je Eran Goldwasser. Jeho rodinné kořeny sahají do Slezska. Vinařství vystudoval v Austrálii, kde také sbíral první zkušenosti ve vinařském provozu. Ředitelem společnosti je manažer s českými kořeny Jákov Ben Dor. Jeho pravou rukou a zároveň ředitelkou pro vnější vztahy je úžasná Eti Edri z vesničky Šani nedaleko České lesa, který je součástí jatirského lesního komplexu. Tým doplňují další zaměstnanci z provozu a samozřejmě bdělý mašgiach.