Katalog
Nahrávám...
Horské vinařství Odem vzniklo v roce 2003 v mošavu Odem na Golanských výšinách. S polohou 1100 metrů nad mořem jde o nejvýše položený vinařský podnik v Izraeli. Mošav obklopuje přírodní rezervace Odemský les. V čisté přírodě Golanských výšin se nachází většina vinic, jejichž hroznů vinařství využívá pro výrobu svých vín. Další vinice má podnik s...
Horské vinařství Odem vzniklo v roce 2003 v mošavu Odem na Golanských výšinách. S polohou 1100 metrů nad mořem jde o nejvýše položený vinařský podnik v Izraeli. Mošav obklopuje přírodní rezervace Odemský les. V čisté přírodě Golanských výšin se nachází většina vinic, jejichž hroznů vinařství využívá pro výrobu svých vín. Další vinice má podnik smluvně zajištěné v Horní Galileji a také poblíž Jeruzaléma. Kořeny rodiny Michaela Alfasi, zakladatele rodinného vinařství, pocházejí z Maroka, předci jeho ženy Edith žili na Ostravsku. Hlavními vinaři jsou jejich synové Jišaj a Adam. Dcera Efrat je v Izraeli známá výrobou originální keramiky. U zrodu vinařského provozu stál také Arkady Papikian, přední izraelský enolog arménského původu. V roce 2006 bylo horské vinařství vyhlášeno nejlepším butikovým vinařstvím Izraele, už od prvních let své existence také sbírá medaile z prestižních výstav po celém světě. Od roku 2007 je produkce vinařství Odem košer, což podniku otevřelo další trhy, zejména v New Yorku a na dalších místech Spojených států, kde se soustředí ortodoxní věřící. Vína z horského vinařství Odem patří i v Izraeli k těm dražším, díky blízkému vztahu majitelů k Česku je společnsot Terra vinifera jako exkluzivní dovozce může na našem trhu nabízet za stejné ceny, za jaké jsou k dostání přímo v návštěvnickém centru vinařství v Odemu.
Merlot z révy na vinici Alma v Horní Galileji, kde čedičový podklad dává vínům bohatou chuť. Dominují tóny drobných lesních plodů a horských bylin. Dobřa pitelné víno, které nazrávalo 12 měsíců v malých dubových sudech.
Plné rubínové víno s notami ostružin, tabáku a vanilky. Pitelné ihned, lze jej také uložit v dobrém sklepě. Pochází z Kfar Yuval v Horní Galileji. Vinice má sopečný podklad. Hrozny byly sklizeny ručně a dopraveny do vinařství k několikatýdenní chladné fermentaci.
Mladé víno z odrůd viognier a chardonnay. Ve vůni je zřetelné tropické ovoce až bezinkový květ. V chuti je víno ovocně šťavnaté. Vyplatí se jej pít mírně chladnější, hodí se k předkrmům, mořským plodům, rybám a drůbeži.
Horský shiraz z vinice u Kfar Yuval na úpatí hřbetu Rimim s tóny malin, ostružin, čokolády a tabáku. Nazrával 12 měsíců v malých dubových sudech. Víno je komplexní, plné v ústech, s dlouhým závěrem. Je možné jej několik let archivovat.
Pomalá chladná macerace uchovala v tomto úžasném víně noty borůvek, brusinek a horských bylin. Réva vyrostla na vinici v Horní Galileji s podložím vápenito - železité terra rosa a před transportem do vinařství byla sbírána ručně.
Neuvěřitelně plný a komplexní syrah z vinic v lyžařském středisku Neve Ativ na Golanských výšinách a Kfar Yuval v Horní Galileji. Noty ostružin a máty doplňuje vanilka a tábák díky 18 měsíčnímu nazrávání v malých sudech z francouzského dubu.
Horské polohy vinice Alma v Horní Galileji zažívají letní žár i velmi studené noci. Místním merlotům to společně s čedičovým podložím dává chuť lesního ovoce a bylin. Hrozny byly sklizeny ručně a prošly několikatýdenní chladnou fermentací v nerezových tancích. Víno potom nazrávalo 18 měsíců v dubových sudech.
Klasický kabernet plný tónů drobných lesních plodů s notami vanilky a tabáku a výraznou tříslovinkou. Hrozny dozávaly v Neve Ativ nedaleko nejvyšší izraelské hory Hermon a v Horní Galileji na vinici Kerem ben Zimra.
Fortifikované dezertní víno z chardonnay sklizeného v lyžařském středisku Neve Ativ a na vinici v Odemu. 28 měsíců nazrávalo v dubových sudech vystavených slunci. Zlaté víno voní po sušených meruňkách, javorovém sirupu a oříškách. Ideální ke zralým modrým sýrům a dezertům.
Mladé víno krásné rubínové barvy. Ve vůni je zřetelné lesní ovoce, stejně tak v chuti je víno ovocně šťavnaté. Vyplatí se jej pít mírně chladnější, hodí se k sýrům, předkrmům, uzeninám a grilovanému masu.